top of page
  • Writer's pictureKapa Resta

Kaip paruošti žemę sodinimui?


Dauguma mūsų jau skubame sodinti, neįvertindami to, kad gręsia nemaža tikimybė jog viskas nušals.

Tačiau palikti apleistai atrodančio kapo nesinori. Taigi, ką siūlome mes? Sodinimą pasilikti Motinos dienai,

arba bent kol obelys pražys, o iki tol susitvarkyti gėlynų žemę - primaitinti, pritręšti, esant butinybei ir

pakeisti. Tokiu būdu ne tik paliksite kapavietę tvarkingą ir prižiūrėtą, bet taip pat sutaupysite nemažai

pinigų vėliau sodindami augalus į jau sveiką, mineralais pripildytą žemę. Nuo ko pradėti? Visų pirma, įsivertinkite, kada paskutinį kartą keitėte žemę gėlynuose? Kiek joje buvo pakeista augalų?

Kokią žemę naudojote - durpes ar kompostinę? Svarbu suprasti, kad augalas augdamas pasiima ne tik vandenį iš dirvožemio, bet taip pat ir mineralines medžiagas, būtinus mikroelementus, ir jam išgyventi reikalingas medžiagas, nesidalindamas jomis su kitais ateities augalais. Todėl neretai atvykę prie kapavietės, net palijus žemę randame sutrūkinėjusią, papilkėjusią ir sausą, byrančią tarp pirštų. O augalus kaip įstatytus taip vazonėlio formos šaknimis ir sustingusius, o patį augalą nusususį. Maitinti

žemę - yra privaloma. Keisti ar gelbėti? Mano nuomone, jeigu žemė jau stovi 3-5 metus, net ir kasmet ją primaitinant - ją reikia keisti ir nevargti bandant primaitinti, ji jau bus išsekusi ir nebus tokia naudinga kaip nauja. Žinoma, kalbu apie kompostinę žemę. Esu nusistačiusi prieš durpes, nes vis dar negaliu suprasti jos naudos, apart pagalbos dygti daigams. Toliau ji yra niekam tikusi, įkaitusi neretai sukelia gaisrus kapavietėje, išdžiūsta greičiau nei spėji vandens pasipildyti, o ir auga joje neįspūdingai. Todėl jei žemė buvo naudota - durpės - mano nuoširdžia nuomone, atsikratykite ja. Kokią žemę rinktis nusprendus keisti? Parduotuvėse vyrauja įvairių prekinių ženklų ir kainų kompostinė žemė. Manau per dažnai kartoju KOMPOSTINĖ ŽEMĖ, bet tikrai įsidėmėkite - nepirkite durpių. Atlikdama apsodinimus visada naudoju Agrochemos kompostinę žemę. Ji būna parduodama po 10l , 20l, 50l ir būna įpakuota violetinėje pakuotėje. Atradau tik seną nuotrauką prieš jiems pakeičiant pakuotės dizainą.







Kaip primaitinti žemę? Taigi, kaip ir pačių žemės rūšių, taip ir mineralų žemei pasirinkimas yra gausus. Pirmiausia reikia suvokti ką planuojame sodinti ir kokių mineralinių medžiagų mums reikės (hortenzijos, rododendrai mėgsta rūgščią dirvą, o kai kurie mineralai daro priešingai nurūgština). Žinoma, visada tarkitės su parduotuvės konsultantu, kad padėtų pasirinkti geriausius mikro elementus Jūsų kapavietės žemei. Bet trumpai papasakosiu, koks elementas trąšų sudėtyje kokią funkciją atlieka:

Sapropelis – dumblingos nuosėdos, susidarančios ežero dugne, su suirusiais gyvų ir organizmų likučiais. Jis stimuliuoja augimą, aprūpina augalus vertingais elementais.

Kiminai – pelkių samanos. Jos puikiai sugeria drėgmę. Žemėse esantys kiminai dalinasi drėgme su augalų šaknimis. Jie rūgštiną dirvą. Kiminai laikomi idealia trąša orchidejų ir aroninių augalų žemei. Anglis didina grunto pralaidumą orui, mažina rūgštingumą. Turi antibakterinių ypatybių.

Perlitas ir vermikulitas – cheminės kilmės mineralai. Perlitas – termiškаi išplėstа vulkаninė uolienа, vermikulitas – natūralus mineralas. Šios medžiagos gerina žemės struktūrą.

Pušų žievė irgi didina pralaidumą orui, žemės geriau sugeria drėgmę. Didelio rupumo žievę galima panaudoti drenažui. Neorganinės trąšos Šios trąšos, priešingai, nei organinės, neturi įtakos grunto maistingumui. Jos gerina pralaidumą orui ir gebėjimą sugerti drėgmę.

Taigi, linkiu šį pavasarį viską pradėti teisinga koja - visų pirma pasirūpiname dirva, o tada ir augalais.

Gero sodinimo!

Reikalinga pagalba? Norite sutvarkyti savo artimūjų kapavietę? Susisiekite su mumis ir palikite visus rūpesčius mums. +37064346669



16 peržiūrų0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page