top of page
  • Kaparesta

Kaip sutvarkyti kapavietę Motinos dienai?



Kapų tvarkymas

Artėjant Motinos dienai - pamažu prasideda judesys ir kapinėse, vis daugiau žmonių atvyksta po žiemos sutvarkyti kapaviečių, nuvalyti nuo pernykščių lapų, apsodinti ir redekoruoti mylimų anapilin išėjusių artimųjų kapų. Tačiau neretai pastebime, kad svarstant KĄ SODINTI galvoje kyla daug abejonių, nerimo ir pasimetimo. Ką sodinti kai visą dieną į kapelį tvieskia saulė? O ką rinktis kai dirvožemis labai smėlingas? Ar kažkas augs, jei per dieną negaus nei vieno saulės spindulėlio? O jeigu staiga šalnos užpuls? Ir tai yra normalu, su šia dilema susiduria kiekvienas, juk niekas nenori praleisti visos dienos prie kapelio jį tvarkant, apsodinant, išleidžiant solidžią pinigų sumą, o atvykus po kelių savaičių rasti viską nušalus, nudegus nuo saulės ar tiesiog sudžiuvus ir pulti iš naujo tvarkyti.

Taigi, visų pirma, norint tinkamai pasirinkti gėles reikia gerai apsvarstyti sąlygas, kuriose planuojate sodinti:

·         Kokie orai pranašaujami artimiausiomis savaitėmis? Ar numatomos šalnos? Krušos? Stiprūs lietūs? Kokios stiprios šalnos? Ar koks nors augalas atlaikys tokio dydžio šalnas? Ar yra bent kokia užuovėja, medžiai aplink, kurie sulaikytų paviršinės šalnos galimą žalą?

·         Svarbu žinoti ir vietos ypatybes. Ar kapas yra nuolat saulėtoje vietoje, ar gali būti apsaugotas nuo pernelyg intensyvaus saulės spinduliavimo? Galbūt šalia yra medžių, kurie suteikia dalinį pavėsį? Augalų pasirinkimas turėtų būti orientuotas pagal tai, kokią apšvietimo ir temperatūros sąlygą jie geriausiai toleruos.

·         Dirvožemio būklė ir sudėtis taip pat yra svarbi. Jei dirvožemis seniai nebuvo tręšiamas arba jau išsekęs, augalai gali turėti sunkumų išsilaikyti arba netgi vystytis. Prieš sodindami gėles, reikėtų apsvarstyti, ar nereikėtų praturtinti dirvožemio mineralais ar kompostu.

·         Galiausiai, svarbu įvertinti, kaip dažnai galėsite aplankyti kapavietę ir prižiūrėti augalus. Renkantis augalus, reikėtų atsižvelgti į jų priežiūros poreikius – ar jie reikalauja dažno laistymo, ar yra pakankamai atsparūs ir nepretenzingi.

 

Tik įvertinus pagrindines aplinkybes galime toliau žvelgti į populiariausius pavasario gėlių variantus kapinėms ir aptarti, kokie jų privalumai ir trūkumai, bei ar verta į juos investuoti.


Našlaitės

Našlaitės

Drįsčiau teigti, kad 7/10 žmonių pavasarį renkasi būtent šias gėles. Jos nebrangios, dailios, šiai dienai yra nemažas formų, spalvų ir rūšių pasirinkimas, kuris atitiks kiekvieno skonį. Taigi, pabandykime pasverti kodėl jos vertos jūsų pinigų:

·         Našlaitė nebijo nedidelių šalčių, atėjus paviršinei šalnai gali nušalti nebent jos žedelis, bet ne šaknynas, todėl radus parudusius žiedelius - nepulkite rauti, parudę tik žiedeliai, bet ne šaknynas - ji dar atsigaus.

·         Našlaitė nėra reikli drėgmei, ramiai galima palikti ją pavasarį ir kelias savaites be drėgmės, ji pasigirdys ryto rasa.

·         Našlaitė mėgsta saulėtą arba dalinai saulėtą vietą, bet auga ir pavėsyje, tik gal ne taip greitai ir vešliai.

Tačiau:

·         Našlaitės žydi tik pavasarį ir rudenį, taigi vasaros metu jos bus neišvaizdžios, taigi, arba jas reikėtų miksuoti su kitais augalais, kurie ir vasaros metu bus gražūs, arba pasidžiaugti tik pavasarį, o vasarai ieškoti naujų augalų.

·         Našlaitės žiedai bijo stiprių lietų - juos nudaužo arba sudrėkę jie paruduoja.

·         Našlaitės - tikras delikatesas stirnoms, tad jei kapinės neaptvertos, o miškas dar nežaliuoja, greičiausiai jos pasiskanaus jūsų kapavietės našlaitėmis, o pakeliui dar ir žvakes su kanopomis išvartys.

 



Gvazdikėliai

Gvazdikėliai

Gvazdikėliai yra populiarūs kapinėms, tačiau reikalauja tam tikro dėmesio ir priežiūros, ypač dėl jų jautrumo tam tikroms oro sąlygoms. Atsižvelgiant į jų privalumus ir trūkumus, verta svarstyti, ar jie atitinka jūsų poreikius ir galite skirti pakankamai laiko jų priežiūrai. Toliau aprašysiu kodėl verta auginti tiek dvimečius gvazdikėlius tiek ir serenčius:

·         Gvazdikėliai yra gražios ir įvairių spalvų gėlės, kurios gali suteikti kapams puošnumo ir elegancijos.

·         Daugelis gvazdikėlių veislių yra dalinai atsparios šalčiui, todėl jos gali ilgai žydėti ir išlaikyti savo žavesį net pavasarį ir rudenį.

·         Jos nėra pernelyg reiklios dėl drėgmės ir gali išgyventi ilgesnį periodo laiką be laistymo.

·         Gvazdikėliai gali augti tiek saulėtoje, tiek šešėlinėje vietoje, todėl gali būti tinkamas pasirinkimas skirtingoms kapų vietoms.

 

Tačiau:

·         Gvazdikėliai gali būti jautrūs stipriems lietams, kurie gali juos nudaužyti arba sugadinti.

·         Kai kurios veislės gali būti jautrios šalčiui, būtinai pasiteiraukite prieš perkant.

·         Gvazdikėliai žydi visą sezoną, tačiau vasaros metu gali išeiti "atostogų" ir netekti žiedynų mėnesiui laiko, todėl būtų naudinga juos derinti su kitais augalais, kurie žydi vasarą.

 



Ledinukai

Ledinukai

·         Ledinukai nėra pernelyg reiklūs dėl drėgmės, tačiau būtų geriausia juos laistyti reguliariai, ypač sausomis ir karštomis dienomis, kad išlaikytų jų žavesį ir sveikatą.

·         Jeigu nenušąla, ledinukai gali augti nuo balandžio mėnesio iki pat pirmųjų rudeninių šalnų.

·         Ledinukai yra linkę kerotis į didesnius krūmelius, taigi jų reikia mažiau bet vaizdas vos jiems paaugus - įspūdingas.

·         Ledinukai dažniausiai mėgsta šviesią arba lengvai pavėsį turinčią vietą, tačiau gali augti ir šešėlyje. Būtent šios savybės padaro juos universalų pasirinkimą.

Tačiau:

·         Laiku neformuojami, ledinukai gali išaugti labai dideli ir kreivi, todėl privaloma juos negailint apskabyti.

·         Per stipri saulė pakenkia ledinukams - jų lapai tampa balzgani, nublukę, įgauna rusvą atspalvį, todėl neretai labai saulėtose vietose vidurvasarį reikia ledinukus keisti.

·         Galima juos pavadinti "šiukšlintojais" nes nužydėjusius žieelius jie meta aplink save, tip padarydami nemažą betvarkę kapavietėje.

·         Pernelyg drėgnos sąlygos gali sukelti gėlių puvimą ar šaknų puvimą, todėl svarbu išvengti perteklinės drėgmės.

 

Taigi, tai tik pagrindinės trys rūšys pavasarinių gėlių, kurias galima pasirinkti ruošiantis Motinos dienai. Žinoma, turguje pašonėje šių pasirinkimų, neretai sutiksime siūlančius begonijas, pelargonijas, laumaakes ir panašias. Bet kol obelys nepražydo nesiūlau išlaidauti ir pulti jų pirkti.

Kaparesta


Reikalinga pagalba? Norite sutvarkyti savo artimūjų kapavietę? Susisiekite su mumis ir palikite visus rūpesčius mums. +37064346669



87 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page